15. Bahar Matematik Buluşması

15. Bahar Matematik Buluşması, 23-24 Kasım 2024 tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsü New Hall Binasında gerçekleştirilecektir. Etkinlik programına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Görüşmek üzere


23 Kasım Cumartesi

9.30 – 10.00
Açılış

10.00 – 11.00
Eda Yıldız | Klasik ve Kuantum Hata Düzelten Kodlar

Klasik bilgisayarlar, haberleşme esnasında meydana gelebilecek hatalara karşı hata tespit etme ve düzeltme sürecine ihtiyaç duyarlar. Günümüzde ise kuantum bilgisayar adı verilen ve kuantum mekaniğine dayanan yeni bilgisayarlar için çalışmalar yapılmaktadır. Bu yeni bilgisayarların klasik bilgisayarlardan daha güçlü olacağı düşünülmektedir. Örneğin, bazı kriptografik algoritmalar klasik bilgisayarda güvenli kabul edilirken, olası bir kuantum bilgisayarın varlığında bu algoritmalar güvensiz hale gelecektir. Eğer teorideki tüm özelliklere sahip, tamamlanmış, başarılı bir kuantum bilgisayar ortaya çıkarsa, o zaman yeni bir hata düzeltme sürecine ihtiyaç duyulacaktır. Dolayısıyla kuantum hata düzelten kod inşası büyük taşımaktadır. Bu konuşmada öncelikle klasik ve kuantum bilgisayarlar arasındaki farklardan bahsedilerek cebirsel ve kuantum kodlama teorisine giriş yapılacaktır. Sonrasında bazı özel kod sınıflarının cebirsel yapısı incelenecek, hata düzeltme potansiyellerinden bahsedilecektir. Böylece uygulamalı görünen bir mühendislik dalında bile cebirin ne kadar önemli bir rol oynadığı görülecektir.

11.15-12.00
Efe Gürel | Eliptik Fonksiyonlar ve Temel Özellikleri

Bu konuşmada eliptik fonksiyonlar teorisine giriş yapılacaktır. Eliptik fonksiyonların genel ̈özellikleri ve Liouville teoremlerinden bahsedilecektir. Daha sonra en temel eliptik fonksiyon olan Weierstrass P fonksiyonu tanıtılacaktır.
Dinleyicilerin bilmesi gerekenler: Kompleks Analiz

12.10-12.40
Yağız Tankut | Buffon’un İğnesi Deneyi ile Pi Sayısının İstatistiksel İspatı

Sunumda başlangıçta pi sayısı oldukça kısa bir şekilde tanımlanacak, sonrasında bunun iğne atma deneyi ile nasıl bulunabileceği anlatılacak. Buffon’un iğnesi deneyinin tarihçesi hakkında bilgi verilecek, sonrasında bu deneyi kendi hazırlamış olduğum bilgisayar programı üzerinden deneyeceğiz. Sonuçları pi sayısı ile karşılaştırdıktan sonra bu sonuca nasıl ulaştığımızı geometrik olasılık ile açıklayıp bunun Büyük Sayılar Yasası ile olan ilişkisine değinecek ve sunumumu sonuç bölümünün ardından sonlandıracağım.
Dinleyicilerin bilmesi gerekenler: Olasılık hesaplama , Basit trigonometri

12.50-13.35
Üzeyir Saçıkay | Hiperbolik Gruplar
Geometrik Grup Teori’de genel olarak sonlu sayıda eleman tarafından  üretilmiş grupların aksiyonları üzerinden bu grupların ”geometrileri” anlamaya çalışılır. Bu konuşmada 1990’larda Mikhail Gromov’un çalışmalarıyla ortaya  çıkan ve Geometrik Grup Teori alanında merkezi bir rol oynayan Hiperbolik gruplar tanıtılacak ve  çeşitli özellikleri tartışılacaktır: Hiperbolik geometrik özellikler (δ-slim  üçgenler) ve negatif eğrilik, Cayley  çizgeleri, serbest grupların hiperbolisitesi, quasi-izometri kavramı ve hiperbolik grupların quasi-izometrik değişmezleri (büyüme hızı, End sayısı) ve bu değişmezler  üzerinden hiperbolik grupların sınıflandırılması. Vakit kalması durumunda Svarc–Milnor lemması tanıtılıp, hiperbolik grupların grup aksiyonları  üzerinden diğer bir eşdeğer tanımı yapılacaktır.
Dinleyicilerin bilmesi gerekenler: Grup teori ve basit düzeyde metrik uzaylar

11.15-12.00
Gülhan Mısra Bayer | Uyumlu Tabanlar

A tabanı B olan F cismi üzerinde bir cebir ve P = Q b∈B F b = F B olsun. P her zaman bir A-modül yapısına sahip değildir. Eğer her r ∈ A, lr(a) = ra şeklinde tanımlı lr : A → A lineer dönüşüm için [lr]B satır sonlu matris ise, P bir A-modül olur ve bu B tabanına uyumlu taban denir. Bu konuşmada, uyumlu taban kavramı, uyumlu tabanların ne zaman izomorf A-modüller ürettiği problemine dair detaylar ve çeşitli örnekler sunulacaktır.

12.10-12.40
Beyza Nur Korkmaz – Mathematical Modeling of Glioma Invasion
In this talk, we present Diffusion Tensor Imaging (DTI)-based mathematical modeling to predict the anisotropic pathways of glioma invasion. DTI is an imaging technique that measures the anisotropic diffusion of water molecules in a tissue, which can map the pathways of neural fiber tracts and help construct an atlas of the brain’s white matter architecture. On the other hand, glioma is a brain cancer that arises from glial cells in the Central Nervous System. As a methodology, we establish mathematical modeling for glioma invasion and discuss it at both mesoscopic and macroscopic levels. By formulating the transport equation, we present the corresponding macroscopic model for cell invasion. In conclusion, we present some simulations regarding glioma invasion using the proposed mathematical approach.
Dinleyicilerin bilmesi gerekenler: anizotropik invazyonun bir tür tümör yayılımı olduğunu bilmek.

12.50-13.35
Erdem Efe Delen – Hena Üçkum | Porsuklar, Sandviçler ve Kolyeler: Topolojik Kombinatoriğe Giriş
Borsuk-Ulam Teoremi’nin tarihçesinden ve farklı formlarından bahsedilecek. Brouwer Sabit Nokta Teoremi ve çalınan kolye problemi gibi bu teoremin ilginç sonuçları üzerinde durulacak. En sonunda, Borsuk-Ulam Teoremi’nin genelleştirmelerinden bahsedilecek ve cebirsel topolojinin kombinatorikteki uygulamaları hakkında bilgi verilecek

13.35-14.05
ARA

14.05-15.05
Neslihan Gügümcü – Neden Matematikçi Oldum?

Bu konuşma, Timur Karaçay’ın matematik dünyasına kazandırdıkları ve konuşmacının matematikçi olma yolundaki kişisel seruvenindeki etkisi üzerine olacaktır. 

15.15-15.45
Aslıtürk Çallı | Pick Teoremi

Pick Teoremi herhangi bir kafes çokgeninin (lattice polygon) alanı için basit bir formül sunar. Bir kafes çokgen , köşeleri tam sayı olan bir kafes üzerinde basit bir çokgendir. Bir kafes çokgeni A verildiğinde, formul basitçe sınırdaki kafes noktalarının (lattice point) sayısının toplamı (B) ve A’ nın içinde kalan kafes noktalarının toplamı (I ) kullanılarak alan hesaplama yöntemidir .Sunumda 1899 da Avusturalyalı matematikçi Georg Alexander Pick tarafından ortaya atılan Pick teoremini inceleyeceğiz.Teoremin Euler formülü ve tümevarımla ispatını yapacağız
Dinleyicilerin bilmesi gerekenler: Lise düzeyinde matematik bilgisi yeterlidir.

15.55-16.40
Deniz Ergün | Homotopi ve Cebirin Temel Teoremi

Bu konuşmada cebirsel topolojinin temel kavramlarından biri olan homotopi ve homotopi gruplarının neler olduğundan bahsedecek, çemberin temel grubu (birinci homotopi grubu/fundamental group) bulacak ve bunu kullanarak cebirin temel teoremini kanıtlayacağız.
Dinleyicilerin bilmesi gerekenler: Matematiksel olgunluk dışında temel düzeyde topoloji bilgisi iyi olur, fakat zorunlu değil.

15.15-15.45
Süleyman Emre Şahiner | P-sel Sayılar ve Hasse Prensibi  

İlk olarak p-sel sayıların nasıl icat edildiği anlatılacaktır. Sonra p-sel tamsayıların formal olarak nasıl inşa edildiği gösterilecektir. Buradan da Q_p’yi tanımlayıp bu halkalara metrik atayarak birkaç topolojik özellikleri tanıtılacaktır. P-sel denklemlerin ne olduğu gösterildikten sonra Hensel Lemma’yı kanıtlamayı sağlayacak araçları gösterilip o lemma kanıtlanacaktır. Sonra da Hasse Principle’ı (Local-Global Principle) gösterilip bunun bir karşı örneği olan Selmer Example’ı gösterilecektir.
Dinleyicilerin bilmesi gerekenler: Halkalar, cisimler ve biraz sayılar kuramı

15.55-16.40
Murat Rüzgar Poyraz | Türevlenemeyen Sürekli Fonksiyonlar

Türevlenebilir fonksiyonların sürekli fonksiyonlar olduklarını biliyoruz. Bu önermenin tersi doğru değil, bunu da biliyoruz. Fakat karşı örnek olarak vereceğimiz çoğu fonksiyon ya sürekli değil ya da türevlenebildiği açık aralıklar mevcut. Peki ya hem sürekli olup hem de hiçbir aralıkta türevlenemeyen bir fonksiyon var mıdır? Hem de istemediğimiz kadar var! Bu konuşmada Baire uzaylarının bir uygulaması olarak bu konuyu inceleyeceğiz ve bu fonksiyonları inşa etmeye çalışacağız.
Dinleyicilerin bilmesi gerekenler: Topoloji, Baire Uzayları

16.50-18.20
PANEL: ”Bir Matematikçinin Yolculuğu”

Sibel Özkan – Müge Kanuni Er
Bu panelde, matematikçilerin mesleki yolculuklarını, kişisel deneyimleri üzerinden ele alacağız. Moderatörlüğünü Melih Mert Oskay’ın yapacağı panelde, Sibel Özkan ve Müge Kanuni Er, kariyer hikayelerini paylaşarak matematikçi olma sürecine dair soruları yanıtlayacak. Panelde, bu süreçte karşılaşılan zorluklar ve kazanımlar hakkında yeni bakış açıları edinme fırsatı bulacak; matematikçilerin hem kişisel hem de mesleki boyutlarıyla ilham verici yolculuklarına tanıklık edeceğiz.

24 Kasım Pazar

10.00-11.00
Berkay Anahtarcı – Doğuran Çekirdekli Hilbert Uzayları
Doğuran Çekirdekli Hilbert Uzayları (Reproducing Kernel Hilbert Space: RKHS), hem teorik hem de uygulamalı alanlarda önemli bir yer tutan Hilbert uzaylarının özel bir sınıfıdır. RKHS, belirli bir çekirdek fonksiyonu tarafından inşa edilir ve fonksiyonlar arasındaki ilişkilerin iç çarpım kavramı üzerinden incelenmesine olanak tanır. Bu durum, özellikle sonsuz boyutlu uzaylarda çalışmayı kolaylaştırır. RKHS, sunduğu güçlü matematiksel araçlar sayesinde görüntü işleme, makine öğrenmesi ve veri analizi gibi birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Sunum, dinleyicilere RKHS’in temel kavramlarını ve özelliklerini tanıtmayı amaçlamaktadır.

11.15-12.00
Hava Nur Öner – Sıkıştırma (Sandviç) Teoremi

Sunum içerisinde sıkıştırma teoreminin kısaca tarihçesinden bahsedilecek , daha sonrasında uygulamalı olarak hem cebirsel ispatı hem de geometrik ispatı yapılacaktır. Sandviç teoreminin hangi konular ve kavramlar üzerinde durduğundan bahsedilecek ve gösterilecektir.
Dinleyicilerin bilmesi gerekenler: Analiz1( Calculus1) , trigonometrik fonksiyonlar, limit.

12.10-12.55
Esma Hançer | Cebirsel Geometriye Giriş

Bu konuşmada cebirsel geometrinin temel nesnelerini inceleyeceğiz. İlk olarak afin varyeteler ve projektif varyetelerden bahsedip ardından geometri ile cebir arasındaki bir köprü olan Hilbert’in Nullstellensatz teoremi ile devam edeceğiz. Sonrasında düzlem eğrileri üzerine konuşacağız ve Bezout’nun teoremini göreceğiz. Son olarak, klasik yaklaşım ve modern yaklaşımın arasındaki ilişkiyi ele alacağız.
Dinleyicilerin bilmesi gerekenler: Değişmeli halkalar, cisimler, giriş seviye topoloji bilgisi

13.05-13.50
Zineb Zellak – Metric Space; Its Properties and Applications in Real Life
This talk will provide a comprehensive overview of metric spaces. We will begin with an introduction, including a historical perspective on metric spaces in functional analysis, to highlight their evolution and significance in the field. The presentation will define metric spaces and offer illustrative examples to clarify their structure. Key concepts such as open and closed balls, as well as open and closed sets, and complete metric spaces will be discussed. We will also explore how continuity and convergence are defined within the framework of metric spaces, emphasizing their foundational role in analysis. Another part of the talk will be dedicated to applications of metric spaces, particularly in quantum mechanics, where these concepts play a crucial role in understanding the mathematical underpinnings of physical theories. Additionally, we will explore practical applications of metric spaces in real life and their implications in convergence theory. This presentation aims to bridge theoretical concepts with practical applications, showcasing the relevance of metric spaces across various domains.
Dinleyicilerin bilmesi gerekenler: Definition and Properties of Functions, Open and Closed Sets in Topological Spaces, Sequences and Convergence, Continuity

11.15-12.00
Muhammed Furkan Telli – Ölçü Teorisi ve Lebesgue İntegraline Kısa Bir Giriş

Sırasıyla Riemann integral tanımı, Riemann integralinin yetersiz noktaları, vektör normları, ölçü kavramı, ölçülebilir kümeler, ölçülebilir fonksiyon kavramı, bir kümenin karakteristik fonksiyonu, basit fonksiyon kavramı, Lebesgue ölçüsü, sezgisel olarak Lebesgue integral tanımı anlatılacak ve Lebesgue integralinin Riemann integralindeki problemleri çözdüğü bazı örneklere değinilecektir.
Dinleyicilerin bilmesi gerekenler: Temel kalkülüs ve lineer cebir. Giriş düzeyinde soyut matematik.

12.10-12.55
Ali Mert Yetkin | Bailey Lemma and Bailey Chains

The Bailey chain is an infinite sequence of Bailey pairs that satisfy the Bailey lemma, a powerful tool for proving and discovering new identities of basic hypergeometric series. In this talk, I will introduce the concepts of a Bailey pair and the Bailey chain, illustrating these ideas with concrete examples to showcase the technique’s strength. I will also discuss, in a naive way, the generalizations of Bailey chains to elliptic and hyperbolic hypergeometric series and their connections to statistical mechanics.
Dinleyicilerin bilmesi gerekenler: Gerekli tüm bilgileri yol üstünde inşa edeceğim ancak temel seviyede hipergeometrik fonksiyonlar ve analiz bilgisi faydalı olur.

13.05-13.50
Özge Şahin | Kuantum Hesaplama ve Shor’un Algoritması  

Bu konuşmada, kuantum bilgisayarların temel prensiplerini ve klasik bilgisayarlardan farklarını ele alacağız. Ayrıca, Shor’un algoritmasını detaylıca inceleyerek kuantum bilgisayarların kriptografi üzerindeki etkilerini tartışacağız.  Kuantum bilgisayarlar, verileri kubitlerle saklayarak klasik bilgisayarlardan farklı bir hesaplama gücü sunar. Kubitler, süperpozisyon ve dolanıklık gibi kuantum özellikleri sayesinde birden fazla olasılığı aynı anda değerlendirerek paralel işlem yapabilir. Shor’un algoritması bu özelliklerden yararlanarak, klasik bilgisayarlarda çok uzun süren asal çarpanlara ayırma problemini polinom zamanda çözer.  Shor’un algoritması, asal çarpanlarına ayırmayı bir periyot bulma problemine dönüştürür. Bu aşamada kuantum Fourier dönüşümü kullanarak periyodu hesaplar ve elde edilen periyotla sayının çarpanlarını bulur. Shor’un algoritması, özellikle RSA gibi şifreleme yöntemlerini tehdit eder ve güvenlik sistemlerinde yeni yaklaşımlara ihtiyaç doğurur. Bu algoritmanın işleyişi, kuantum hesaplamanın karmaşık problemler karşısındaki avantajını ve gelecekteki etkilerini anlamamıza ışık tutmaktadır.

13.50-14.30
ARA

14.30-15.30
Atabey Kaygun – Crossed-Simplicial groups and Dold-Kan equivalence

Crossed-simplicial groups are extensions of the simplicial category with a suitable collection of groups the most famous of which is the cyclic category that begets cyclic (co)homology. I’ll explain how crossed simplicial groups are constructed using “distributive laws”. Then I’ll explain how homotopy theory of crossed simplicial groups are defined. One use of such a homotopy theory is in defining cyclic cohomology. The other half of the story is the equivalence of homotopy theories of simplicial abelian groups and differential graded abelian groups called the Dold-Kan equivalence. I’ll end with an extension of Dold-Kan equivalence for crossed simplicial groups.

15.40-16.25
Ayberk Durgut | Fibonacci ve Lucas Dizileri Üzerine Bazı Teoremlerin Matris Metoduyla Gösterimi

Konuşmada, Fibonacci ve Lucas dizileri tanımlandıktan ve bu dizilerin bazı özellikleri gösterildikten sonra, matris metodu tanıtılarak bu metodun, bahsi geçen dizilerden doğan teoremlerin ispatlanmasındaki büyük rolü dinleyicilere aktarılacaktır.
Dinleyicilerin bilmesi gerekenler: Lineer Cebir ve Sayılar Teorisi

15.40-16.25
Zeynel Abidin Uluşan – (Formal) Mathematical Problem Solving with Large Language Models

This talk will be on the mathematical problem solving capabilities of large language models. Firstly, the mathematical structure of LLMs will be briefly discussed, and then the mathematical problem solving skills of LLMs in informal and mainly formal domains will be discussed. In addition, a few case studies on the topic will be presented.
Dinleyicilerin bilmesi gerekenler: Temel düzeyde matematik olgunluğu ve temel düzeyde LLM kullanımı.

16.35-17.05
Sedanur Tokat | Lie Cebirlerinin Yapısı

Bu konuşmada, Lie cebirlerinin temel tanımıyla başlayarak, Lie cebirlerine dair  çeşiitli kavramlar ve teoremler ele alınacaktır. İlk olarak, alt cebir, homomorfizma, nilpotentlik,  ̧cözülebilirlik ve basit cebir kavramlarına giriş yapılacak.Ardından, Lie cebirlerinin yapısal özelliklerini inceleyen Engel Teoremi ve Lie Teoremi detaylandırılacak. Son olarak, matematikte büyük öneme sahip sınıflandırma problemi ele alınarak Lie cebirlerinin sınıflandırılmasına yönelik Sınıflandırma Teoremi’nden bahsedilecektir.
Dinleyicilerin bilmesi gerekenler: Vektör Uzayları, matrisler, ideal kavramı, homomorfizma

17.15 – 18.15
Doğa Can Sertbaş – Olasılıksal Yöntem ve Sayılar Kuramındaki Bazı Uygulamaları

Bilindiği üzere matematiksel önermelerin kanıtında tümevarım, olmayana ergi gibi pek çok kanıt tekniği kullanılmaktadır.  Bunların yanı sıra bir kanıt tekniği olarak, Erdös tarafından 1947 yılında yayımlanmış bir çalışmasında da kullanılan olasılıksal yöntem bulunmaktadır. Bu yönteme göre belirli bir matematiksel yapının varlığını kanıtlamak için, o yapının var olması olasılığının pozitif olduğunu göstermek yeterlidir. Bu konuşmada ise olasılıksal yöntem kullanarak diyagonal Ramsey sayıları için bir alt sınırın nasıl elde edilebileceğini göstereceğiz. Sonrasında da van der Waerden teoreminden bahsederek van der Waerden sayıları için bir alt sınırı yine olasılıksal yöntemle elde edeceğiz.


Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön